Капліцы ў аг. Варона вернута першапачатковая назва

07. 07. 2021

Добрая навіна прыйшла ў нашу парафію - 1 ліпеня 2021г. біскуп Аляксандр Кашкевіч падпісаў дэкрэт аб вяртанні капліцы ў аг. Варона яе гістарычнай назвы Св. Філамены.

Пасля разбурэння капліцы былі страчаны ўсе дакументы. Доўгі час капліца знаходзілася ў разбураным стане. Дзякуючы намаганням былога пробашча кс. Здіслава Пікулы капліца была адрамантавана. На той момант ёй была дадзена назва ў гонар апекуна касцёла ў Варнянах - Святога Юрыя.

Сёння, дзякуючы намаганням пробашча парафіі кс. Віктара Захарэўскага, капліца вярнула сваю гістарычную назву.

Трынаццацігадовая пакутніца Св.Філамена - прыклад чысціні і вернасці Пану Богу.

Св. Філамена нарадзілася 10 студзеня 289г. у горадзе Нікопалесе( Грэцыя), падчас праўленне імператара Дыёклетыяна. У сям'і нованавернутых хрысціян, якія былі высокімі службовымі асобамі ў адной з правінцый Рымскай імперыі. Дзяўчынка з'явілася на свет дзякуючы старанным і пастаянным малітвам бацькоў, якія доўга не мелі дзяцей. Таму назвалі яе Філамена, што значыць «дзіця святла», а ў перакладзе з Грэцкага - «любімая».

Бацькі выхоўвалі маленькую святую вельмі набожна. З дзяцінства дзяўчынка гарэла вялікай любоўю да свайго Збаўцы. Упершыню яна прыняла камунію, калі ёй было пяць гадоў. У адзінаццаць Філамена прысвяціла сябе Хрысту, таму што толькі яму належала яе чыстае нявіннае сэрца. Дзяўчынка штодзень расла ў ласцы і дабрыні.

Калі Філамене споўнілася дванаццаць гадоў, бацька адправіўся ў Рым, каб ўласкавіць Цэзара Дыяклетыяна, які пагражаў яму вайной. Ён так моцна любіў дзіця і жонку, што, не жадаючы расставацца з імі, узяў іх з сабой у падарожжа. Дыёклетыян, убачыўшы прыгажосць дзяўчынкі, адразу пажадаў уступіць у шлюб з ёй, абяцаючы бацьку, вялікае стану і свет. Бацькі ўзрадаваліся, што так лёгка могуць запэўніць свет з імператарам і патрабавалі ад Філамены згоды на шлюб. Аднак дзяўчына адмовіла ім, улічваючы сваё прысвячэнне Богу. Цэзар усялякімі спосабамі спрабаваў схіліць яе да сябе, але спробы апынуліся марнымі. Убачыўшы, што нічога не можа зрабіць ні абяцаннямі, ні перакананнямі, ні ласкай, ні просьбамі, ні захапляльнымі прапановамі, ён стаў ёй пагражаць. Філамена смела адказвала на пагрозы адмовамі, таму што заставалася дакладнай свайму нябеснаму Абручніку, любоў да якога напаўняла яе дзіцячае сэрца адвагай. Тады бяссільны імператар зачыніў яе ў турме, закаваў у кайданы, пазбавіў ежы акрамя хлеба і вады. І кожны дзень прыходзіў да вязніцы, у надзеі на згоду. Заключэнне доўжылася сорак дзён.

Падчас зняволення з'явілася Філамене Прачыстая Дзева, каб падрыхтаваць яе да блізкіх пакут, якія той трэба было ператрываць. Нябесная Маці запэўніла, у сваёй матчынай апецы і паабяцала даслаць ёй Арханёла Гаўрыіла, каб ёй дапамагаў і дадаваў сілы, і што выйдзе з пакут пераможцам. На саракавы дзень, па загадзе Цэзара Філамену жорстка бічавалі так, што цела яе ператварылася ў суцэльную рану. Дзяўчыну кінулі ў турму з перакананнем, што яна памрэ. Але Бог паслаў да яе двух анёлаў і вылечыў яе.

Здзіўлены імператар зноў стаў ўгаворваць дзяўчыну на шлюб з ім, але дарма. Раз'юшаны, загадаў прывязаць ёй да шыі жалезны якар і ўтапіць ў рацэ Тыбр. Але зноў два анёлы выратавалі Хрыстовага ваяра - дзяўчыну. Яны разарвалі шнур, якім быў прывязаны якар, і вынеслі яе на бераг на вачах здзіўленых людзей. Тады Цэзар Загадаў цягнуць дзяўчыну вуліцамі, як чараўніцу, а пасля забіць стрэламі з лукаў. У яе стралялі і зноў пры смерці кінулі ў турму, але Нябесны лекар зноў ацаліў сваё дакладнае дзіця. Апантаны Цэзар зноў загадаў адштабнаваць яе стрэламі, але стрэлы не хацелі вылятаць з лукаў. Цэзар закрычаў, што гэта чараўніца і ў страшнай лютасьці загадаў запаліць стрэлы і страляць, але Бог зноў здзейсніў цуд: стрэлы паляцелі ў супрацьлеглы бок і забілі некалькі лучнікаў. У вялікім страху Дыёклетыян загадаў адсекчы Філамене галаву. Гэта здарылася 10 жніўня 302 года а пятнаццай гадзіне ў пятніцу - у той жа час, калі памёр наш Збаўца.

Мошчы Св. Філамены знойдзеныя 25 мая 1802 года ў катакомбах Св. Прысцылы. На яе труне знойдзеныя сімвалы яе катаванняў: пальмавую галіну, сімвал яе чысціні-белую лілею, біч, тры стрэлы (дзве з іх звернутыя ў процілеглы бок, а адна быццам палае ад агню) і якар. Побач з мошчамі дзяўчыны знойдзена ампула з крывёю святой, якую сабралі падчас яе смерці, якая мае выгляд золата, срэбра і самацветаў. Яе нятленныя мошчы былі перанесены ў горад Свету, паблізу Неапаля.

У 1837 годзе, Папа Рыгор XVI узнёс дзяўчыну пакутніцу Філамену да чыну святых.

Так маленькая дзяўчынка стала вялікім прыкладам вернасці Хрысту і прыпадобнілася свайму Збаўцу не толькі духоўна, але і фізічна пакутуючы за Свайго Нябеснага Абручніка.

Сёння кажны з нас звяртаецца да яе заступніцтва, таму што пры пасярэдніцтве св. Філамены здзяйсняюцца дзіўныя цуды.

Вось і надыйшоў час, калі імя Святой мучанніцы Філамены будзе насіць і капліца ў вёсцы Варона.

 
Малітва аб хуткай дапамозе ў патрэбе
   О верная дзева і слаўная мучаніца, святая Філамена! Праз тваё заступніцтва перад Богам здзейсніліся шматлікія цуды для тых, хто звяртаўся да цябе ў сваіх малітвах. Ты ведаеш усе мае патрэбы і клопаты. Паглядзі на мяне, поўнага пакоры і даверу ў тваю міласэрнасць.

О вялікая святая, паглядзі літасціва на мяне і прасі ў Бога, каб Ён пачуў мае малітвы, якія я ўзношу да Яго праз тваё заступніцтва. Я ўпэўнены, што дзякуючы тваім зямным заслугам, у якіх ты сталася падобнай Езусу Хрысту, я атрымаю ласку, якая мне вельмі патрэбная. І калі я яе атрымаю, то буду ў радасці майго сэрца дзякаваць Богу, Імя якога няхай будзе праслаўлена ў Яго святых цяпер і на векі. Амэн.

Паважаныя браты і сёстры! Наш касцёл існуе за кошт ахвяраванняў вернікаў. Шчыра дзякуем усім, хто наведвае нашу святыню і далучаецца да жыцця парафіі праз сайт. Дзякуем усім ахвярадаўцам і молімся за ўсіх Вас.

Калі жадаеце скласці ахвяраванне на патрэбы нашага касцёла, можаце звярнуцца ў закрыстыю да кс. Віктара.

У закрыстыі  таксама можна:

  • Запісацца на перадшлюбныя заняткі
  • Запісаць дзяцей у Нядзельную школу
  • Падаць інтэнцыю аб малітве за жывых (аб здароўі і Божым Благаслаўленні, аб Божай волі ў складанай сітуацыі і г.д.)
  • Таксама за памерлых
  • Набыць і асвяціць крыжыкі, медалікі, абразы, ваду і г.д.
  • Дамовіцца наконт асвячэння кватэры, крамы, машыны і г.д.
  • Запрасіць святара на цэлебрацыю абраду пахавання, удзялення Сакрамэнту намашчэння хворых.
  • Скласці ахвяраванні на патрэбы дабрачынных арганізацый.

У закрыстыі вы можаце набыць: малітоўнік, спеўнік, свечкі, крыжык, абразы рознага памеру, неабходныя рэчы для шлюбу, хросту и г.д.